Hoe snel in slaap te vallen

7 Natuurlijke slaapmiddelen die daadwerkelijk werken

Het is 3 uur ‘s nachts en je bent ineens helemaal wakker… In plaats van naar de slaappillen te grijpen, probeer deze zeven bewezen strategieën om snel in slaap te vallen.

Meditatie kan je helpen om snel in slaap te vallen

Als psychotherapeut ben ik me zeer bewust van de dagelijkse beslommeringen en zorgen die een goede nachtrust in de weg kunnen staan. Een van de meest effectieve manieren om ons uit die spanningen te bevrijden is door middel van een snelle meditatie.

Nog nooit eerder gemediteerd? Geen probleem! Hier heb ik een stap-voor-stap-audio samengesteld die je door een 17 minuten durende meditatiesessie met een ingebouwde progressieve spierverslappingstechniek leidt, met als doel je te helpen snel in slaap te vallen. Alles wat je moet doen is je aanmelden op mijn nieuwsbrieven en je kan deze oefening downloaden.

Als dit inderdaad je eerste poging tot meditatie is, zal de meditatie waarschijnlijk onderbroken worden door gedachten die door je geest heen flitsen. Het is belangrijk voor je om te weten dat dit geen mislukking is van jouw kant en dat je niets verkeerd doet. Denken is precies wat de hersenen doen, net zo natuurlijk als de longen lucht in zich opnemen en de ogen de blikken om ons heen in zich opnemen. Het punt is om niet-oordelend te zijn en je toch bewust te zijn van je gedachten, je lichamelijke ervaringen en je ademhaling, moment voor moment.

Stop met snel in slaap te willen vallen

Het is contra-intuïtief, nietwaar? Soms is het te hard proberen om iets te doen juist datgene wat ons ervan weerhoudt om het te bereiken en dat is nooit meer het geval dan wanneer het gaat om in slaap te vallen. Wanhopig in slaap willen vallen zal alleen maar angsten opwekken die je hersenen nog meer onder druk zetten, waardoor ze in wezen de boodschap krijgen dat het niet veilig is om te slapen. Gooi die zorgen over je to-do lijstje op het werk de volgende dag binnen, en het geheel kan in een paniekaanval uitmonden.

Probeer het gevoel los te laten dat je nu absoluut moet slapen, en observeer je eigen angsten voor wat ze zijn – basis mentale activiteit – zonder oordeel. Als je stopt met het kijken naar de slaap als doel, zul je het makkelijker vinden om in slaap te vallen.

Start een dagboek

Als je snel in slaap moet vallen, pak dan een pen en papier (niet je telefoon!), en begin met een dagboek bij te houden: gewoon een verslag van wat er in je hoofd omgaat. Hoewel er geen “juiste” manier is om een dagboek te schrijven, zou je kunnen beginnen met het opsommen van de gebeurtenissen van je dag, en van daaruit, hoe die gebeurtenissen en ontmoetingen je hebben doen voelen.

Het opbouwen van dit gestructureerde beeld van je gedachten kan je helpen om te zien dat het probleem dat je ‘s nachts wakker houdt minder overweldigend is dan je misschien dacht.

Waarom met een pen en papier? Ten eerste, studies tonen de eenvoudige motorische actie die betrokken is bij de daad van het handschrift heeft een kalmerend effect. Ten tweede is het licht van laptops en telefoons niet bevorderlijk voor het in slaap vallen. Hoe je jouw schermtijd binnen de perken houdt, lees je hier.

Zoek een “3 uur ‘s ochtends vriend”

Sommigen van ons hebben het geluk om een “3 uur ‘s nachts vriend” te hebben, die je in de kleine uurtjes kunt bellen in de wetenschap dat ze het niet tegen je zullen gebruiken in de ochtend.

Hoewel het geweldig is om iemand te hebben om mee te praten als je snel in slaap wilt vallen, is het belangrijk dat het gesprek niet alleen de angsten herkauwt die voorkomen dat je in de eerste plaats je mond houdt. In plaats van het gesprek te gebruiken om oplossingen te zoeken voor die problemen, te praten over dingen die je zenuwen kalmeren, of je zelfs te laten helpen bij de diepe ademhaling.

Het klinkt misschien gek, maar door een reeks diepe, ontspannende ademhalingen te doen, kun je de problemen loslaten die je wijd wakker houden.

Neem een warme douche

Het nemen van een warme douche ontspant niet alleen je spieren en verzacht kleine pijnen, maar verhoogt ook je lichaamstemperatuur. Zodra u uit de douche stapt, begint uw lichaam te werken aan het verlagen van die temperatuur – iets wat normaal gesproken gebeurt als u op natuurlijke wijze in slaap valt. (Daarom hebben we altijd behoefte aan een deken als we slapen, hoe warm het ook is!) Door dat temperatuurverlagende proces in gang te zetten, lokt u uw lichaam in slaap.

Nog meer tips over gezonde slaapgewoonten vind je hier.

Bron: Reader’s Digest