Thuiswerken, hoe hou je het gezond ?

Toen het coronavirus de wereld overspoelde, vroegen bedrijven hun werknemers thuis te werken om de verspreiding van het virus te vertragen. Als je door die plotselinge overstap kennismaakte met werken op afstand, herinnert je je dan de onduidelijke regeling: “Zou u over een week weer op kantoor zijn? Over een maand? Nooit meer?”

Het coronavirus is nu bijna een jaar onder ons en werken van op afstand is duidelijk meer dan een experiment of een tijdelijke oplossing. Zelfs terwijl vaccins worden uitgerold, blijft het van-thuis-uit-werken model defacto voor kantoorwerk. Gelukkig hebben een aantal tools, zoals Zoom en Teams, deze massale overgang vergemakkelijkt en de productiviteit en samenwerking in moeilijke tijden in stand gehouden.

Nu je  jouw eerste jaar op afstand werken achter de rug hebt, duiken er ongetwijfeld nieuwe hindernissen op. Hier volgen de drie meest voorkomende problemen die je in het tweede jaar van jouw thuiswerk zult tegenkomen (en hoe je deze kunt overwinnen).

Het probleem: niet het gevoel hebben deel uit te maken van het team

Wanneer je verbonden bent met jouw team – en je het gevoel hebt dat jouw collega’s jouw ideeën zien en horen – win je aan dynamiek, wat de productiviteit bevordert. Maar als je op afstand werkt, vallen sommige interpersoonlijke contacten weg en kun je je niet verbonden voelen met je team.

Caitlin Wagner, een productontwerper, voelde een dip in haar motivatie na haar eerste jaar thuiswerken. In die tijd maakte ze deel uit van een hybride personeelsbestand. Hoewel het productteam meestal in het kantoor in New York werkte, werkten sommige leden op afstand. In het hybride scenario vond ze het moeilijk om op één lijn te komen met haar collega’s op de locatie en voelde ze zich geïsoleerd als het enige lid van het remote designteam. “Ik vroeg me af of werken op afstand wel de juiste keuze voor mij was,” zei ze.

De oplossing: Plan tijd in voor kameraadschap

Als je op afstand werkt, besef je pas hoeveel kameraadschap er van nature ontstaat in de koffieruimte of als je team samenkomt voor een stand-up. Door de bewuste band met haar collega’s te verdubbelen, kon Caitlin een dipje in haar motivatie overwinnen. Ze zorgde er ook voor dat ze een boeiend agenda had buiten het werk

“Ik begon ervoor te zorgen dat elke vergadering begon met een paar minuten chatten en kletsen, en plande 1:1’s om een virtuele koffie of lunch te hebben,” zegt Caitlin.

Caitlin’s team begon ook activiteiten in de werkdag te integreren. “Dit gaf me het gevoel dat ik deel uitmaakte van een team, dat ik verbonden was met mijn collega’s en dat het feit dat ik op afstand werk geen belemmering hoeft te zijn om het gevoel te hebben dat je meedoet”, aldus Caitlin

Het probleem: je mentale welzijn op peil houden

Nu we het tweede jaar van telewerken ingaan, te midden van aanhoudende onzekerheid, worstelen velen met het behoud van hun mentale welzijn, zegt Liz Wood, een experience designer bij Publicis Sapient, een bedrijf dat zich bezighoudt met digitale bedrijfstransformatie.

Liz leidt ook de welzijnsgroep van het bedrijf voor Noord-Amerika. Geestelijke gezondheidszorg wordt een speciale uitdaging voor mensen die in een koud klimaat wonen. Die wandeling, die de dag breekt en je nieuwe energie geeft, is minder aantrekkelijk in ijskoude temperaturen. Minder zonlicht, somber weer, en al die tijd binnen maakt het moeilijker om ‘s morgens wakker te worden, zegt Liz.

“Iedereen die lijdt aan een seizoensgebonden affectieve stoornis kan vooral de effecten voelen door de extra isolatie terwijl ze thuis opgesloten zitten,” zegt ze.

Bovendien ploegen we ons thuis vaak door de werkdag heen en nemen we alleen korte pauzes voor het bijvullen van koffie in de keuken. Tijdens een normale werkdag op kantoor zijn pauzes echter heel gewoon: Een koffiepauze, lunchen met een collega, een informeel gesprek bij de waterfontein, enz.

De oplossing: Maak van wellness een teamfocus

Integreer enkele kleine maar krachtige wellnesspraktijken in uw team, zegt Liz.

“Waarom voegt u bijvoorbeeld geen geleide meditatie van drie minuten toe aan uw dagelijkse standup?” zegt Liz. “Niet iedereen kan overdag een pauze nemen, dus als je dit onderdeel maakt van de routine van je team, kan het een mooie herinnering zijn om even op adem te komen.”

Haar beste advies: maak de meditatie kort, optioneel, en moedig iedereen aan om zijn camera uit te zetten. Apps zoals Headspace bieden korte meditaties die een diepe ademhaling en mindfulness aanmoedigen. In het begin lijkt het misschien gek, maar na verloop van tijd kan het enorme voordelen opleveren voor je team.