Hou jouw schermtijd binnen de perken en gezond

Je hebt net de tv uitgezet, naar je telefoon gekeken en je realiseerde je dat het 02:00 uur is. Het duurt maar een paar uur voordat je de laptop aanzet om je werkdag te beginnen.

Laten we eerlijk zijn, velen van ons zijn vertrouwd met dat proces van steeds meer schermen, schermen en nog eens meer schermen – vooral in de #coronavirus #lockdown. De wekelijkse scherm tijd steeg met ongeveer 30% in vergelijking met pre-pandemische niveaus.

Veel tijd besteden aan het staren naar de schermen kan schadelijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid – dus als je denkt dat je apparaten een beetje te veel gebruikt tijdens de #lockdown, hier is wat je kunt doen om de dingen terug gezond te houden.

Neem pauzes

Er is geen “vaste norm” voor hoeveel schermtijd gezond is. Maar je wilt er niet “uren en uren op doorbrengen en jouw leven laten verstoren”, aldus Dr. Chetna Kang. Dr. Kang is een consulent psychiater die gespecialiseerd is in technologische verslavingen bij de Nightingale Hospital Mental Health Unit.

“Breng niet meer dan een uur per keer op het scherm door. Zelfs een pauze van 15 minuten is goed voor je.”

Dat komt omdat langdurig werken aan een computer je ogen kan belasten, en hoofdpijn en oogproblemen kan veroorzaken. Het geldt ook voor jouw geestelijke gezondheid.

“Technologie kan een gemakkelijke manier worden om jezelf af te leiden. Door het nemen van pauzes, zet je dingen terug op hun plaats waar je het op een gezonde manier kunt gebruiken voor het beschermen van emotioneel en psychologisch welzijn.”

Identificeer jouw triggers

Waarom belanden we steeds terug op onze telefoons, tablets of TV’s?
Als je die vraag beantwoordt, zegt Dr. Kang kom je terug naar het behoud van gezonde schermtijd.

“Soms kan je er automatisch naartoe gaan en je toestel gebruiken omdat het een gewoonte is.”

In plaats van naar een scherm te gaan voor comfort, praat met iemand over wat er aan de hand is, schrijf er een brief over of zoek een alternatief dat u stimuleert.

Plan jouw schermtijd

Zoals met alles wat we doen, kan planning helpen. Dr. Kang zegt dat het vastleggen van bepaalde periodes gedurende de dag waarbij je niet in de buurt van een scherm bent, helpen.

“Geef jezelf ‘s ochtend tijd waar je niet eens een scherm aanraakt.”

Voor velen van ons die vertrouwen op onze telefoons als alarm, zegt Dr Kang dat er een gemakkelijk alternatief is – “een normale wekker”.

“Het is een andere manier om ‘s morgens een beetje tijd weg te blijven van jouw schermen.”

Maar het is nog belangrijker ‘s avonds.

“Breng een uur voor het slapengaan door zonder naar een scherm te kijken, want het blauwe licht van apparaten kan onze hersenen doen denken dat het nog steeds daglicht is.”

Lees hier mijn tips voor betere slaapgewoonten.

Zoek alternatieve manieren om verbinding te maken

Of het nu gaat om Zoom, FaceTime, of een Skype-gesprek – videobellen is tegenwoordig vrijwel de enige manier waarop we onze dierbaren kunnen zien. Maar Dr. Kang zegt dat je niet altijd op een scherm hoeft te zien, omdat “mensen zich niet per se meer verbonden voelen op een scherm”.
Ze voegt eraan toe dat het uiteindelijk gaat om het luisteren naar wat de ander zegt, wat misschien makkelijker is via een normaal telefoongesprek.

“We kijken in een camera. En soms is er een tijdsverschil, dus moeten we meer aandacht besteden aan het luisteren.”

Dus je kunt nog steeds met je beste vriendinnetje praten, denk er eens over na om het op de ouderwetse manier te doen.

Fysieke activiteiten zonder schermen.

In pre-coronavirus tijden (herinner je je die nog?), ontmoet je misschien een vriend na het werk of ga je eten – dingen die niet echt een scherm nodig hebben. Maar dat kan natuurlijk niet meer. In plaats daarvan gaan we misschien meteen van onze laptop naar de PlayStation of Netflix als het werk klaar is. Dr. Kang zegt dat het belangrijk is om na het werk activiteiten te hebben die geen scherm inhouden.

“Veel van ons weten hoe het leven er zonder scherm uitziet – of het nu gaat om familietijd of het lezen van een boek. We moeten een bewuste keuze maken om iets anders te doen na het werk – zoals koken of een wandeling maken.”

Dat is ook goed voor onze fysieke gezondheid. Dr. Kang’s merkte dat mensen klagen over schouder- of nekklachten na een lange tijd op een scherm te hebben doorgebracht.

“Het komt vooral door de houding. De manier waarop mensen schermen gebruiken in bed of zittend op een stoel.”

Realistisch gezien, voegt ze eraan toe, is het onmogelijk om te denken aan een leven zonder schermen.

“Ze zijn overal en we hebben ze nodig. Ze helpen ons in het leven. In plaats van je een leven zonder scherm voor te stellen, steel je gewoon wat tijd terug en probeer je de controle te behouden.”

Bron: BBC News