Reinout Baeckelmans: Psycho – & hypnotherapie, EMDR & coaching in Heist-op-den-Berg door SpiritWorks

Reinout Baeckelmans

PSYCHOTHERAPEUT, HYPNOTHERAPEUT, EMDR PRACTITIONER & COACH

Over

Psychotherapeut; een gewichtig woord om te zeggen dat ik vooral bezig wil zijn met het welzijn van mensen. Of dat nu gaat over assertiviteit, zelfvertrouwen, veiligheid, stress, creativiteit of verandering,… de mens met al z’n bezorgdheden en kwetsbaarheden staat voor mij centraal.

Iedereen heeft (al dan niet verborgen) troeven en talenten. Mijn doel is die te (h)erkennen, aan te spreken en verder te helpen ontwikkelen.

Ik heb gemerkt dat dat lukt door mensen terug bewust te laten denken, voelen en doen.

Mijn achtergrond en opleiding situeren zich in psychotherapie, hypnotherapie, Da Silva training en transformatie coaching. Ik verdiepte mezelf in persoonlijke ontwikkeling, personal branding, integratieve psychologie en psychotherapie.

In 2013 vervolmaakte ik me verder tot psychotherapeut. Mijn studie tot Kind en Jeugd psychotherapeut werkte ik af in 2014. In 2023 specialiseerde ik me in EMDR.

 

Ervaring

Als het aankomt op het helpen van mensen, om hun emotionele problemen op te lossen en hun innerlijke gemoedstoestand in balans te brengen, dan is psychotherapie en coaching wetenschappelijke bewezen het meest succesvolle plan van aanpak. Het bevordert jouw emotionele en mentale gezondheid.

Kinderen voelen veel. En ook al zijn ze vaak mondig, dat betekent niet dat ze onder woorden kunnen brengen wat er in hun hoofdje gebeurt. Emoties zijn een raar ding. Nog meer voor ouders die die emoties moeten vatten. Dat jij hier deze tekst aan het lezen bent, betekent dat je thuis met zo’n situatie zit. "Maar wat nu?" vraag je jezelf af.

Opgroeien kan best vermoeiend zijn. Al is het voor ouders een korte fase waar je door moet, als jongere duurt het een eeuwigheid. Je verandert dag na dag, van binnen en van buiten. Je reageert anders op vrienden en familie, en zij op jou. Sommige mensen begrijpen jou en voelen je perfect aan. Andere staan mijlenver van wat jij denkt.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Iedereen heeft wel eens last van stress, van te weinig fut of teveel boosheid. En voor sommigen is het moeilijk om daar terug uit te stappen. De redenen zijn ongelooflijk divers: het Belgische weer, onzekerheid, het verleden, of iets in de toekomst. Tot zelfs dingen die je niet kan benoemen, maar je des te harder voelt.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Iedereen heeft wel eens last van een slechte stemming, van te weinig fut of teveel verdriet in het leven en daarbij kan ik je helpen. Af en toe heeft iedereen wel eens een mindere moment in zijn of haar leven.

Opleidingen

Deze 4-jarige opleiding tot Integratief – Humanistisch – Experiëntieel Psychotherapeut was de eerste in Vlaanderen. De AIHP vzw organiseert immers al 37 jaar een professionele opleiding Psychotherapie, die heden, geaccrediteerd is door de belangrijkste ziekenfondsen (bv. Christelijke Mutualiteit, De Voorzorg, Onafhankelijk Ziekenfonds, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds,… e.a.). Deze opleiding werd, in 2012, ook door de EAP (European Association Psychotherapy) geaccrediteerd waardoor gegradueerden, rechtstreeks het ECP (European Certificate Psychotherapy) kunnen verkrijgen.

INNERFREEDOM, de afdeling voor persoonlijke ontwikkeling van SPIRITWORKS, is sinds 2011 bezig met het uitdagen en ontwikkelen van knappe koppen. Gekenmerkt door een traditie van innovatie, heeft het onderzoek bij INNERFREEDOM nieuwe wegen ingeslagen, de grenzen van persoonlijke groei verlegd en een impact gehad op het leven van mensen.

Deze integratieve jaaropleiding beoogt een grondige praktische en theoretische vorming in het begeleiden van kinderen en jongeren.

Deze school leert ons om naar ons lichaam te luisteren om ons bewust te worden van de angsten, schuldgevoelens, overtuigingen enz. die we allemaal meedragen en die bijdragen tot problemen in ons leven. Zodra we kunnen zien hoe deze overtuigingen ons leven hebben beïnvloed, krijgen we de tools om ze te overwinnen. Door te luisteren naar de boodschappen die ons lichaam en onze omgeving ons sturen, worden we teruggeleid naar respect voor onszelf en voor anderen.

EMDR werd in de jaren 80 gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis bij oorlogsveteranen, het zal velen verbazen te vernemen op hoeveel andere gebieden EMDR met succes kan worden geïmplementeerd.

Deze opleiding is samengesteld door The National Guild of Hypnotists, uit de ervaring van professionele hypnotherapeuten. De gilde is een professionele beroepsorganisatie waarbij wereldwijd meer dan 18.000 hypnotherapeuten zijn aangesloten.

De Silva Methode is een praktische, eenvoudige maar krachtige methode om beter je mentale vermogens te benutten. Hierdoor verbeteren jouw prestaties en verandert je leven in positieve zin. De Silva Methode leert je hoe je in enkele minuten in een staat van volledige ontspanning kunt komen, zowel fysiek als mentaal en hoe je op een actieve manier zelf je denken stuurt om af te geraken van stress, angsten, slaapproblemen, hoofdpijn, migraine, burn-out, depressie e.d.

Onderzoek existentiële thema's in je persoonlijke en professionele leven. Ontwikkel sterke punten en counselingsvaardigheden om je eigen welzijn en dat van anderen te verbeteren.

Beroepsverenigingen

De Belgisch-Nederlandse Vereniging voor Integratieve Psychologie (BNVIP) is een professionele beroepsvereniging die zich als doel stelt om, zowel in België als in Nederland, maar ook in de rest van Europa, de ontwikkeling van de integratieve psychologie en psychotherapie te bevorderen; toe te zien op de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingsinstituten voor integratieve psychotherapeuten en aanverwante beroepen, en de beroepsbelangen van deze professionelen te verdedigen.

De Belgische vereniging voor Psychotherapie werkt al jaren aan de ontwikkeling en uitbouw van een juridisch kader rond psychotherapie in België en dit sinds 1998. We doen dit in nauwe samenwerking met de European Association for Psychotherapy die al sinds 1991 op Europees niveau therapeuten uit verschillende landen en modaliteiten verbindt en onderwijscriteria vastlegt. De EAP is ook actief in de Europese regelgeving rond psychotherapie.

De European Association of Psychotherapy (EAP) werd opgericht in 1991 als een organisatie om psychotherapie in Europa te ondersteunen en te promoten. Het is het vlaggenschip van het beroep van psychotherapie en verenigt 120.000 psychotherapeuten en 128 psychotherapie organisaties uit 41 Europese landen. Gebaseerd op de "Verklaring van Straatsburg over Psychotherapie van 1990" vertegenwoordigt en handhaaft de EAP de hoogste professionele standaarden voor de vrije en onafhankelijke beoefening van psychotherapie, en handhaaft strenge normen voor competentie en professionaliteit.

De belangrijkste toepassingsgebieden van EMDR zijn: traumatische ervaringen en gerelateerde uitkomsten. Bijvoorbeeld: posttraumatische stressstoornis (b.v. door een ongeval, aanranding, overlijden van een dierbare, scheiding, verlies van werk, pensionering, pesten, angst en paniekaanvallen, fobieën, slaapstoornissen, verslaving, pijnsyndromen, allergieën, psychosomatische klachten, stress management, burn-out preventie, problemen met het gevoel van eigenwaarde, examen zenuwen, ongewenste gedragspatronen, zelfhulp.

Prijslijst