Therapie

Mijn therapie aanbod

Neem vrijblijvend contact op
Contact

Kinderen

Kinderen voelen veel. En ook al zijn ze vaak mondig, dat betekent niet dat ze onder woorden kunnen brengen wat er in hun hoofdje gebeurt. Emoties zijn een raar ding. Nog meer voor ouders die die emoties moeten vatten. Dat jij hier deze tekst aan het lezen bent, betekent dat je thuis met zo’n situatie zit. “Maar wat nu?” vraag je jezelf af.

Wat doe ik dan?

Ik zet mezelf in zo’n geval in de plaats van jouw kind. Ik graaf me in in zijn kleine wereldje. En kijk mee door zijn ogen naar z’n eigen situatie. En van daaruit ga ik werken met wat ik weet, te weten kan komen.

Als ouder ben je natuurlijk ook betrokken. Samen bepalen we de stappen, tot we zijn waar we moeten zijn: bij dat lieve kind van je dat zich beter voelt.

Jongeren

Opgroeien kan best vermoeiend zijn. Al is het voor ouders een korte fase waar je door moet, als jongere duurt het een eeuwigheid. Je verandert dag na dag, van binnen en van buiten. Je reageert anders op vrienden en familie, en zij op jou. Sommige mensen begrijpen jou en voelen je perfect aan. Andere staan mijlenver van wat jij denkt.

Maar wie luistert er écht, als je ruzie hebt? Want sommige momenten lijkt het wel of die anderen plots een andere taal spreken. En wie kan jou door liefdesverdriet helpen? Wie heeft er antwoord op die lastige vragen over drugs en pesten? Of, met m’n ouders klikt het niet, en met vrienden wel? Of andersom. Tot, ik-word-kwaad-bij-het-minste-en-weet-niet-waarom…

Wat dan helpt, is praten met iemand die buiten jouw situatie staat. Die ver van hoog oplaaiende emoties blijft, en geen oordeel. Zo iemand ben ik.

Ik ga luisteren. En dan pas praten. Om te kijken wat we best doen met jouw gevoel. Geloof me, veel jongeren zitten met deze vragen. En altijd zijn er manieren te bedenken om daar doorheen te geraken.

Ben jij zelf de mama of papa? Dan herken je vast deze situaties. Samen bepalen we de stappen, tot we zijn waar we moeten zijn: bij dat lieve kind van je dat zich beter gewapend voelt om de wereld aan te kunnen.

Volwassenen

Iedereen heeft wel ‘ns een mindere dag. Iedereen heeft wel ‘ns last van stress, van te weinig fut of teveel boosheid. En voor sommigen is het moeilijk om daar terug uit te stappen. De reden zijn ongelooflijk divers: het Belgische weer, onzekerheid, het verleden, of iets in de toekomst. Tot zelfs dingen die je niet kan benoemen, maar je des te harder voelt.

Dat is lastig voor jou, en voor alle anderen rondom jou die daar niets van begrijpen. Want geef toe: Iedereen lijkt te verwachten dat je in het rijtje past en dat je perfect meedraait. Nog meer druk, en voor jou misschien nog een extra reden om het bos door de bomen niet meer te zien. Maar één ding is zeker je wil van dat nare gevoel vanaf.

Ik wil gewoon eens luisteren naar hoe je je voelt en wil jou leren kennen zonder dat ik daardoor ga reageren en beleren als een vriend of familielid. Zonder dat ik daarbij een oordeel vel, maar door samen te bepalen wat er anders kan, en op welk ritme.

We maken samen een plan, zonder dwang. We evalueren samen, zonder harde oordelen. Ik ben jouw klankbord, en jij bent iemand die terug groeit tot de persoon die je graag wil zijn.