Creëer een routine

Creëer een routine voor jezelf door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden – dit kan helpen bij het instellen van jouw interne lichaamsklok en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.

Vermijd lange dutjes

Vermijd lange dutjes omdat dit het slaappatroon kan verstoren. Beperk dutjes tot 20 minuten in de vroege namiddag.

Vermijd om te vroeg te gaan slapen

Vermijd om te vroeg te gaan slapen. Als je jezich te vroeg moe voelt, doe dan iets om wakker te blijven, zoals het lezen van een boek, anders kan je later in de nacht wakker worden en moeite hebben om weer te gaan slapen.

Vermijd licht van de televisie of mobiele telefoons

Vermijd licht van de televisie of mobiele telefoons ten minste 1-2 uur voor het slapen gaan, omdat dit de hoeveelheid geproduceerde melatonine kan beperken. Melatonine is een natuurlijk geproduceerd hormoon dat jouw slaap-waakcyclus reguleert en gecontroleerd wordt door blootstelling aan licht. De hersenen scheiden meer melatonine af als het donker is, waardoor je jou slaperig voelt, en minder als het licht is, waardoor je alerter bent.

Train regelmatig

Train regelmatig gedurende de dag.

Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol

Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapen gaan.

Vermijd ‘s avonds grote maaltijden

Vermijd ‘s avonds grote maaltijden door eerder te eten en vermijd zwaar rijk en pikant voedsel, dat brandend maagzuur of maagproblemen kan veroorzaken.

Vermijd ‘s avonds grote maaltijden

Vermijd ‘s avonds laat het drinken van te veel vloeistof, omdat dit resulteert in frequente toiletbezoeken gedurende de hele nacht, waardoor de slaap wordt verstoord.

Bedenk ontspannende “voor-het-slapengaan” rituelen

Bedenk ontspannende “voor-het-slapengaan” rituelen, zoals het luisteren naar zachte muziek, het nemen van een warm bad en meditatie.

Houd jouw slaapkamer goed geventileerd

Houd jouw slaapkamer goed geventileerd, want een te warme of te koude kamer kan de slaap verstoren.

Neem ‘s nachts magnesium- en/of calciumsupplementen

Neem ‘s nachts magnesium- en/of calciumsupplementen. Magnesium helpt de zenuwen te kalmeren en ontspant de spieren, wat op zijn beurt de slaap kan verbeteren. Calcium helpt ook de hersenen bij de productie van melatonine, wat de slaap bevordert.

Probeer deze tips uit om te zorgen voor een betere nachtrust, zodat je de volgende dag weer productief kunt zijn. Vergeet niet dat er veel mensen zijn die lijden aan slaapstoornissen – je bent niet alleen en de juiste behandeling kan helpen de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.